maandag 18 november 2013

Slimme peuter, goed in z'n vel!Het belangrijkste is dat een jong slim kind goed in z’n vel zit. Dit bereik je met een aantal aanpassingen. Deze aanpassingen zijn soms eenvoudig, denk maar aan het aanpassen van je aanspreektoon. Die mag bij dit soort kinderen veel minder kinderachtig. Spreek tegen het kind alsof het 8 jaar is. Dit lijkt overdreven, maar je zult merken dat het kind je veel toegankelijker vindt!
En soms is een aanpassing lastiger te realiseren. Zoals een plusgroep voor slimme peuters. Maar het is wel van groot belang voor het kind. Heb je al eens bedacht dat het opzetten van zo'n specifieke groep je veel nieuwe kinderen (dus klanten) op kan leveren? Als je er meer over wilt weten, mag je me altijd bellen.


Aanpassingen

Ten eerste heeft dit kind voldoende uitdaging nodig. Denk aan: (veel) minder herhaling in de kring, een hoger tempo bij het aanleren van iets nieuws, zoals een lied. Bied bijvoorbeeld eens een Spaans liedje aan. Dan moeten zijn hersens ineens aan het werk. Bied specifieke denkmaterialen aan, de spellen van SmartGames zijn daar erg geschikt voor.
Geef gerichte opdrachten bij het spelen. Als een kind in de bouwhoek speelt, zeg dan eens: “Kom, we gaan een brug bouwen!” Geef hem daarbij de kans om zelf uit te zoeken hoe je zo’n brug bouwt. Superslimme kinderen houden er van om zelf dit soort dingen uit te vinden.
Delta-zand is bijvoorbeeld materiaal waar
kinderen op hun eigen ontwikkelingsniveau
mee kunnen werken. Erg leuk materiaal!

Blijf niet hameren op het feit dat een kind ‘moet spelen’. Sommige slimmeriken vinden het heerlijk om te ‘werken’, met letters en cijfers bezig te gaan. Rem ze niet af. En bekijk eens de materialen in je groep. Heb je materialen waarmee een kind kan experimenteren? Dit hoeft niet alleen op cognitief gebied. Vergrootglazen, insectenpotjes, magneten, instrumenten, veel kleuren verf, etc. kunnen ook heel interessant zijn!
Ik zal op deze blog regelmatig ideeën geven voor uitdagende materialen.

Andere slimmeriken

Ten tweede is het voor deze kinderen heel belangrijk om te ervaren dat ze niet de enige zijn die sneller, vlotter of slimmer is dan de rest. In een ideale situatie zou een kind met een ontwikkelingsvoorsprong enkele uren per dag doorbrengen tussen ontwikkelingsgelijken. Kinderen met wie ze een spelletje kunnen spelen op hun eigen niveau. Of ervaren dat meer kinderen een moeilijk lied na enkele keren al kennen. Ze ervaren dat meer kinderen op hun speciale manier met materialen om gaan. Ze ervaren in zo'n groep: er is niks mis met mij! Dit is erg belangrijk want kinderen leren zichzelf kennen door zichzelf te spiegelen aan anderen. In de peutertijd begint het ontwikkelen van het zelfbeeld met het ontdekken van de eigen ik. Omgaan met ontwikkelingsgelijken is daarom dus essentieel voor een positief zelfbeeld.

Ook is het belangrijk voor hun opvatting over leren. Want als je altijd alles in één keer kunt, leer je niet de basis van ‘leren’, zoals doorzetten, een taakje starten, dat leren leuk kan zijn, etc. Lees daarover meer in deze blog. En hier lopen zij in hun schoolcarrière vaak door vast. In een plusgroep kunnen kinderen dit soort dingen vaak beter leren. Daar moeten de activiteiten dan wel op worden afgestemd.

Zorgen om problemen vóór te zijn

Ten derde is het goed om je te realiseren dat een hoogbegaafd kind eigenlijk een zorgkind is. Dit klinkt misschien zwaar. Maar net zo goed als een kind met een laag iq, heeft dit kind extra zorg nodig om zich goed te ontwikkelen. Wil je hier meer over weten, lees dan deze blog eens, of deze. Zorg dat je goed contact hebt met de ouders, spreek elkaar regelmatig. En wanneer een kind naar de basisschool gaat, zorg dan dat de ouders een school uitkiezen die bekend staat om hun goede omgang met heel slimme kinderen. Zorg dan ook voor een goede overdracht. Maak duidelijk in de overdracht wat dit kind nodig heeft. Zo zorg je dat een leerkracht niet opnieuw alles hoeft uit te vinden. Je zorgt dan voor een goede start op school.


Op deze blog zal ik regelmatig artikelen plaatsen over dit onderwerp. Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Twitter, Facebook of abonneer je op deze blog rechtsbovenaan deze pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten