dinsdag 11 maart 2014

Interactie met een slimme peuter

Met regelmaat word ik gevraagd om een peuter met het vermoeden van een grote ontwikkelingsvoorsprong te observeren. Het ene kind is erg druk en bozig, de ander is juist erg stil en teruggetrokken. De uitingsvorm kan enorm verschillen. Maar stuk voor stuk zijn het hoogbegaafde peuters (hoewel we ze nog niet hoogbegaafd kunnen noemen), die in de war zijn geraakt door een verschil tussen hun beleving en ervaring van alles wat er om hen heen gebeurt, en de verwachtingen van die omgeving.


Aanspreektoon

Wat mij vaak het allereerste opvalt, is dat veel hoogbegaafde peuters zich niet serieus voelen genomen door de manier waarop er tegen hen gesproken wordt. Dat ligt niet zo zeer aan de volwassene. En het ligt ook niet aan de peuter. Het ligt aan de situatie waarin deze peuter zich bevindt. Namelijk, in hun cognitieve ontwikkeling zijn deze kinderen soms een jaar, maar soms ook meerdere jaren verder dan hun kalenderleeftijd. Wanneer een volwassene tegen een 3 jarige spreekt over 'Doe je schoentjes maar aan', of  'Hier ben jij nog te klein voor', zal dit kind ervaren dat hij als een klein kind wordt behandeld. Hij is namelijk al veel verder in zijn ontwikkeling dan die 3 jaar!

De grootste tip die ik je dan ook kan geven is: spreek tegen het kind, en behandel het, als een ouder kind. Spreek tegen het 3-jarige kind als een 5 of 6 jarige. In het begin zal dat even vreemd aanvoelen. Maar wellicht zie je al snel verandering bij het kind. Het zal zich eerder gehoord en begrepen voelen. En dat is de start voor een gezonde ontwikkeling!Meer weten? Of vragen over een specifiek kind? Je mag altijd contact opnemen. Ik geef ook trainingen en workshops voor professionals van jonge kinderen. Misschien interessant voor jouw organisatie?

Wil je reageren? Wil je een ervaring delen met anderen? Ik vind het erg leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

1 opmerking:

  1. Mooi stukje! Helemaal mee eens! Ik probeer dat..daar ben je te klein voor...nu zoveel mogelijk te vermijden. Zelf vroeger vaak te horen gekregen 'dat kun jij niet'' dat is eigenlijk hetzelfde en zorgt voor een hoop frustratie. Ik probeer uit te leggen waarom ik iets niet wil of iets niet kan. Ik leg best veel uit terwijl je vaak hoort dat dat niet nodig is. Ik blijf er liever aan vast houden want ik merk dat ze dan alles veel sneller van je aannemen. Dat is wel heel mooi aan gastouder zijn. Je kunt veel meer een op een bezig zijn en daar tijd voor nemen.

    BeantwoordenVerwijderen